Bekijk profielpagina

Onderzoek zekerheden banken | Fintech oplossingen banken groeien | Consultatie Flitskrediet

Revue
 
Na een vakantie onderbreking vandaag weer een volle nieuwsbrief. Belangrijkste nieuws van deze week
 

Trends in MKB financiering

28 augustus · Editie #125 · Bekijk online
Nieuwe financieringsvormen voor het MKB worden volwassen. Wat zijn de belangrijkste trends en welke impact hebben ze?

Wekelijks verzamel ik de belangrijkste (internationale) artikelen die de trends duiden rond moderne financieringsvormen, zoals marketplace/P2P lending, ICOs, Crowdfunding en Community Finance.

Na een vakantie onderbreking vandaag weer een volle nieuwsbrief.
Belangrijkste nieuws van deze week was dat Minister Hoekstra een onderzoek gaat starten naar de zekerheidsrechtelijke positie van banken en of deze positie op dit moment alternatieve financiers belemmert.
In deze nieuwsbrief verder een bespreking van de online leenoplossingen voor mkb bedrijven die banken de afgelopen periode zijn gestart om te concurreren met nieuwe Fintech aanbieders.
Verder in deze nieuwsbrief:
 • Onderzoek Financiën naar sterke zekerheidsrechtelijke positie van banken die hiermee alternatieve financiers belemmeren
 • Technologie maakt kleine leningen weer lucratief voor banken
 • Consultatie Regeling aanpak flitskrediet (consumenten)
 • SMF Blog: Direct Lending explained (5 nieuwe artikelen)
 • Gratis MOOC AltFin universiteit Milaan/Manchester
En 2 interessante congressen voor financiers en adviseurs:
 • Fundfestival - Voor iedere droom een financiering
 • Congres mkb financieringsadviseur
Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.
Ronald
PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Onderzoek Financiën naar sterke zekerheidsrechtelijke positie van banken die hiermee alternatieve financiers belemmeren
Technologie maakt kleine leningen weer lucratief voor banken Technologie maakt kleine leningen weer lucratief voor banken
fd.nlDeel
Consultatie Regeling aanpak flitskrediet (consumenten)
Stichting MKB Financiering - kennis blog
Tijdens de zomervakantie zijn de publicaties in het kennis blog van Stichting MKB Financiering wel doorgegaan. In plaats van ze allemaal uitgebreid toe te lichten geef ik hier een korte samenvatting.
De blogs gingen de afgelopen weken over Direct Lending (DL). Naast 3 algemene blogs met uitleg worden er ook 2 concrete voorbeelden toegelicht van aanbieders van Direct Lending op de Nederlandse markt:
 • Een groeier en een blijver - Algemene introductie over Direct Lending: Het achterwege laten van de tussenschakel banken maakt Direct Lending tot een efficiënt en voor alle partijen profijtelijk proces.
 • Niet onder één noemer te vangen - Uitgebreidere uitleg over waarop ingegaan wordt op vragen soorten investeringen waar DL voor geschikt is, welke bedragen er geleend kunnen worden en hoe je financiering aanvraagt en de beoordeling en wordt gedaan.
 • De kenmerken - De specifieke kenmerken van Direct Lending worden besproken, zoals dat het non-bancair is, 1 loket voor de ondernemer maar met verschillende financiers er achter, dat het vaak niche spelers zijn die zich richten op specifiek product of segment en de doorlooptijd.
 • Gastblog Fiduciam: De Nederlandse overbruggingsmarkt in opkomst - Een overbruggingsfinanciering is een korte-termijn lening die veelal wordt gebruikt door het MKB en ondernemers om in vastgoed te investeren. Het idee is dat de overbruggingsfinanciering de vastgoedbelegger de tijd geeft om een reguliere financiering te regelen.
 • Gastblog FundIQ: Mezzanine, een aantrekkelijk alternatief - Mezzanine financiering is een tussenlaag tussen bankfinanciering en aandelenkapitaal. Vanwege het vrijwel altijd ongedekte karakter heeft deze vorm van financiering een hoger risico. Vaak is zij ook formeel achtergesteld bij de bancaire financiering.
Als je direct de nieuwe blogs van Stichting MKB Financiering wilt ontvangen wanneer ze worden gepubliceerd, dan kun je je hier inschrijven: https://www.stichtingmkbfinanciering.nl/inschrijven/
Congressen najaar voor financiers en adviseurs
Komende maanden worden er weer enkele interessante congressen georganiseerd voor professionals in de mkb financieringsmarkt. Fundfestival op 10 september richt zich op de rol van financiering bij het realiseren van ondernemersdromen en is bedoeld voor ondernemers, financiers en adviseurs.
Het congres “Het beroep financieringsadviseur binnen de turbulente financieringsmarkt” richt zich specifiek op de mkb financieringsadviseur.
Fundfestival - Voor iedere droom een financiering
Keurmerk + congres mkb financieringsadviseur Keurmerk + congres mkb financieringsadviseur
Free online MOOC Alternative Finance
Gratis MOOC AltFin universiteit Milaan/Manchester
Contact
Meer weten over nieuwe financieringsvormen en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?
Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Ronald Kleverlaan met Revue.
Keizersgracht 264, Amsterdam